Microsoft3

Data: veilig in de cloud?

Zijn mijn data wel veilig in de cloud?

Veel bedrijven maken zich, naar mijn idee terecht, zorgen over de veiligheid van hun data in de Cloud. Vaak wordt onvoldoende duidelijk gemaakt hoe privacy geregeld is en zijn de technologische eisen niet helder onderbouwd. Het probleem is natuurlijk ook dat je als klant geen mogelijkheden hebt om dit te controleren. Europese regelgeving of niet, echt zeker van de veiligheid van je data kun je volgens de berichtgeving niet zijn.

Brad Smith, the general councel van Microsoft, heeft deze week bevestigd dat Microsoft het eerste bedrijf is dat goedkeuring heeft gekregen van de Europese privacy toezichthouder, de Artikel 29 Werkgroep. Ik weet niet of je data dan volledig veilig zijn, maar Microsoft voldoet in ieder geval aan de strenge Europese eisen op dit gebied. Dat beweert Microsoft dus niet alleen, maar is dus ook door een derde partij onderzocht en bevestigd.

Jochem de Groot, Government Affairs Manager voor Microsoft in de Benelux, schrijft hierover het volgende in zijn artikel EU privacy-waakhonden: “Zakelijke cloudcontracten Microsoft voldoen aan EU wetgeving”:

Microsoft werkt al heel lang aan geven van maximale transparantie rond privacy en gebruik van persoonlijke gegevens. Nauwe samenwerking met – en goed luisteren naar – de privacy-autoriteiten in verschillende Europese landen is daarbij van groot belang gebleken. Al bij de ontwikkeling van de diensten die ze bieden, nemen ze privacy-aspecten mee in het ontwerp: het zogenoemde privacy by design. Privacy en databescherming zijn zo geen geïsoleerde zaken, maar integrale onderdelen van een dienst.

De Artikel 29 Werkgroep heeft na een grondig onderzoek van de contracten van de zakelijke cloudproducten van Microsoft aangegeven dat deze in lijn zijn met de ‘EU Model Clauses’. Dit zijn standaard clausules die garanderen dat de doorgifte van data in deze diensten voldoet aan de strenge Europese privacy standaarden, ongeacht waar die data zich bevindt. Dat geldt dus niet alleen voor doorgifte van gegevens in de VS en Europa, maar ook in de rest van de wereld.

Dat klinkt wat mij betreft als zeer goed nieuws. Microsoft laat hiermee zien dat het wel degelijk mogelijk is om aan alle strenge voorwaarden die de EU stelt te voldoen. Hopelijk zijn er meer cloud-aanbieders die volgen en wordt veiligheid van je data in de cloud een normaal verschijnsel.

Wil je het volledige artikel van Jochem de Groot lezen? Klik dan hier.